Jak przygotować warzywa marynowane?

Jak przygotować warzywa marynowane?

Dla wielu osób warzywa marynowane to prawdziwy przysmak. W sklepach bez trudu znajdziemy gotowe produkty, jednak samodzielnie przygotowane przetwory zawsze smakują lepiej. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy w pełni kontrolować zawartość słoiczków. Dzięki temu nasze marynaty będą nie tylko smaczne, ale również wartościowe.

Czy warto marynować?

Mogłoby się wydawać, że w dzisiejszych czasach nie ma sensu marynować warzyw. Na sklepowych półkach znajdziemy niemal wszystko, czego aktualnie potrzebujemy. Pora roku nie ma tutaj większego znaczenia. Trzeba jednak podkreślić, że warzywa marynowane w domowym zaciszu mają unikatowy smak. Wielu osobom przypomina on słoneczne lato i czasy dzieciństwa.

Marynowanie znane jest od wielu pokoleń. Dzięki niemu data spożycia żywności wydłuża się. Wystarczy jedynie umieścić warzywa w zalewie octowej. Jest to wyjątkowo proste, a więc nikt nie powinien mieć z tym większych problemów. Oczywiście marynować można nie tylko warzywa, ale również owoce, a nawet ryby. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Jak przygotować marynatę?

Warzywa marynowane https://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ mogą być przechowywane nawet kilka lat. Trzeba jednak podkreślić, że zaleca się ich spożycie w ciągu 12 miesięcy. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że po upływie roku z warzyw uciekają wszelkie składniki odżywcze. Jakość marynaty również ma wpływ na to, jak długo produkty spożywcze pozostaną świeże.

Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować m.in.:

  • ocet,
  • sól,
  • cukier,
  • wodę.
    Pamiętajmy o tym, aby racjonalnie ustalić proporcję składników. Zbyt duża ilość soli, czy też cukru nie działa na korzyść warzyw. Do oczyszczonego słoika wkładamy warzywa, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy zagotowaną wodą. Następnie szczelnie zakręcamy słoik. Musimy dodatkowo poddać go pasteryzacji. Zwykle podgrzewanie trwa 15-20 minut. Nie przekraczajmy tego czasu.

Odpowiednie przechowywanie

Warzywa marynowane powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu najdłużej zachowają swoją świeżość. Nasłonecznione i ciepłe miejsca mogą sprawić, że przetwory szybciej się zepsują. Pamiętajmy jednak o tym, aby słoików nie chować bezpośrednio po pasteryzacji. Przez pewien czas powinny one pozostać w temperaturze pokojowej. Wiele osób o tym zapomina, co może źle wpłynąć na jakość przetworów.

Gotowe słoiki możemy przenieść w chłodne miejsce po kilku godzinach. Jeśli mamy taką możliwość, to powinniśmy przechowywać je w piwnicy lub spiżarni. Marynaty znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Podczas przygotowania posiłków wystarczy jedynie sięgnąć po słoiczki, a następnie wyłożyć warzywa na talerz. Nie wymagają one żadnej dodatkowej obróbki, co stanowi sporą zaletę.

Nie warto marynować warzyw, które przez cały rok dostępne są w sprzedaży. Mowa tutaj o np. marchwi, którą zakupimy w każdym warzywniaku. Dobrej jakości warzywa korzeniowe są dostępne cały rok. Uważajmy również na pleśń, która może pojawić się w przetworach. Jest to oznaką tego, że nie nadają się one do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *