Program SZEF – idealna pomoc dla szefa kuchni

GASTRO program szef

Szefowie kuchni w restauracjach są osobami odpowiedzialnymi za całokształt pracy kucharzy w kuchni. W nieco mniejszym stopniu zajmują się gotowaniem – ich praca polega na zarządzaniu kuchnią nie tylko od strony technicznej w przygotowaniu potraw, ale przede wszystkim od strony magazynowej. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, w jaki sposób program SZEF – http://gastro.pl/gastro-szef/ – usprawnia pracę szefów kuchni.

Za co odpowiada szef kuchni?

Szef kuchni w restauracji dba o to, aby produkty, z których przygotowuje się posiłki były jak najwyższej jakości – zawsze świeże i dorodne. W tym celu musi dbać o zaopatrzenie oraz prawidłowe przechowywanie produktów w odpowiednich sekcjach magazynowych. Musi dbać o to, aby jak najmniej towaru szło na straty – w tym celu opracowuje promocje lub happy hours na różne potrawy, by jak najszybciej zostały wykorzystane konkretne produkty. Szef kuchni jest odpowiedzialny również za przygotowywanie receptur potraw. Dba o to, aby każda potrawa wydawana konsumentowi została przygotowana ze ściśle określonych gramatur produktów, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować ubytki towaru na magazynie. Zakres jego pracy jest bardzo szeroki i w dużej mierze opiera się na kontroli stanu magazynowego.

Program SZEF – w czym pomaga?

Programy gastronomiczne mają za zadanie ułatwiać pracę osobom pracującym w restauracji – odejmują im zadań, usprawniają przepływ informacji i sprawiają, że te same prace wykonuje się dużo szybciej. Wykorzystanie i umiejętność sprawnej obsługi takich programów sprawia, że nawet przy dużym obłożeniu lokalu pracownicy są w stanie obsłużyć fachowo każdego gościa. Ponadto, dzięki sprawnym programom gastro restauracja generuje większe przychody, a mniejsze straty. Program SZEF jest to program gastro działający na zasadzie bardzo skrupulatnej bazy danych. Jest bardzo pomocny w weryfikowaniu bieżących stanów magazynowych, niemniej jednak tylko przy właściwym jego wykorzystywaniu. Program ten jest w stanie znacząco usprawnić pracę szefa kuchni, jednak tylko wtedy, gdy wykorzystuje się cały wachlarz jego możliwości.

Stany magazynowe

Od właściwego prowadzenia przepływu surowców do i z magazynu zależy funkcjonowanie całej restauracji. Nie powinno brakować żadnych surowców, nie można też dopuścić do psucia się pewnych grup produktów, na przykład na skutek niewłaściwego przechowywania. Dlatego też dostawy produktów powinny się odbywać regularnie – częściej, ale w ograniczonych ilościach, aby ograniczyć straty. Program SZEF pozwala bardzo skrupulatnie wprowadzać do stanu magazynowego zakupione produkty. Przy dokładnych manipulacjach gramaturami produktów zmagazynowanych lub pobranych z magazynu, program jest w stanie wyświetlać przez długi czas bardzo dokładnie faktyczny stan magazynowy. Pozwala to do minimum ograniczyć błędy przy kolejnym zamawianiu dostaw, zredukować liczbę rocznych inwentaryzacji towaru, a także zminimalizować ryzyko pojawiania się codziennych trudności pracy kuchni spowodowanych brakiem dostępności danego produktu.

Zarządzanie rachunkami i personelem

Program SZEF jest niezastąpiony w kontrolowaniu całej pracy kuchni. Pozwala raportować czas pracy obsługi, co znacznie usprawnia funkcjonowanie pracy w restauracji. Oprócz tego szef kuchni ma możliwość wglądu w poszczególne rachunki, storna, czy rabaty. Skrupulatne zapisywanie w pamięci programu wszystkich działań prowadzonych przez personel pozwala na efektywniejsze zarządzanie zasobami restauracji.

Program SZEF jest niezwykle przydatnym w pracy narzędziem – sprawdza się doskonale zarówno w dużych restauracjach z dużą liczbą personelu, jak i w małych i średnich lokalach gastronomicznych. Umożliwia szybszą pracę całego zespołu, ułatwia kontrolowanie zasobów oraz zamówień. Znacząco skraca czas prac codziennych całego personelu, nie tylko szefa kuchni. Najważniejszą zaletą posiadania i użytkowania programu gastro dla szefów kuchni jest jednak aspekt finansowy. Możliwości tego programu są tak duże, że po kilku tygodniach jego stosowania da się zaobserwować znaczny spadek strat towaru, a także efektywniejsze wykorzystywanie posiadanych zasobów, co przekłada się na wymierne zyski firmy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *